søndag 8. desember 2013

Smakebit på søndag: Plot and structure

Plot & Structure: Techniques and Exercises for Crafting a Plot That Grips Readers from Start to FinishJeg har alltid vært glad i bøker om skriving, både fordi jeg liker å skrive selv, men også fordi jeg liker å kunne være en kritisk leser. I går var jeg på julegavehandel i Ålesund, og på bussen begynte jeg på mitt nyeste innslag av bøker om skriving, nemlig Plot and structure av James Scott Bell.

Dette er en bok som forklarer plot med enkle ord, og som veldig enkelt viser hvordan man kan legge opp til, og kjenne igjen, en god historie. Den inneholder også øvelser på slutten av hvert kapittel, noe jeg liker veldig godt.

 Smakebiten er hentet fra side 15:

 "Sometimes literary fiction is called character driven, and commercial fiction, plot driven. Plot driven usually means heavy on the action and light on character work. character driven, on the other hand, often implies a slower story with less action and more interior work.
I find this to be an arbitrary and unhelpful distinction. All plots are character driven. Without characters facing trouble that is understandable to the reader, you don`t have a plot at all."

Resten av dagen skal jeg bruke på julevask og på å pakke inn julegaver.
Håper alle får en veldig fin dag! 

Ta turen innom Mari sin blogg for å lese flere smakebiter eller bli med selv. Slik kan du finne både nye blogger, og nye bøker å sette på leselisten. Vinn-vinn!
SHARE:

26 kommentarer

 1. Jag tycker det var en väldigt bra beskrivning av "plot" :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Det var nyttige ord, og kloke. Jeg håper du får det koselig med å pakke inn julegaver og ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det har vært både hektisk og hyggelig. Nå er alt omtrent på stell heldigvis! :) Ønsker deg også en fin adventssøndag :)

   Slett
 3. Kunne absolutt tenkt meg å lese flere bøker om skriving og skal notere meg denne:-) Ha en fin adventssøndag:-)

  SvarSlett
 4. Takk for smakebiten og god julevask :)

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. Böcker om att skriva böcker är goda tankeställare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;) Jeg liker at de får meg til å tenke mer gjennom bøkene jeg leser. Plutselig kjenner jeg igjen "det" eller "det " :)

   Slett
 6. Takk for interessant smakebit. Dette er en bok jeg vil sjekke ut.:)

  SvarSlett
 7. Takk for smakebiten. Jeg har kjøpt og lest Fortellekunst av Henrik Langeland. Lærte en del der selv om jeg ikke har planer å bli forfatter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke lest enda, men skal sjekke den ut i nærmeste fremtid så takk for tips! :)

   Slett
 8. Jag gillar också böcker om skrivande! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Gøy med bøker om skriving! Har selv nettopp kjøpt Stephen King sin "On Writing", og liker den veldig godt så langt :-) Kanskje jeg skal sjekke denne her ut neste gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke lest enda, men har store planer om det. Har hørt at det er verdens beste bok om skriving! (av en Stephen King fan men allikevel) :)

   Slett
 10. Interessant lesing, spesielt utifra smakebiten - en bok jeg kunne tenke meg å lese for som du sier, å bli en bedre og mer kritisk leser. Takk for lykkeønsker til eksamen, det trengte jeg - vi kunne velge mellom to oppgaver, og ingen av dem var noe av det jeg hadde nilest på så jeg gjorde som du sa og brukte det jeg hadde lært i praksis for alt det var verdt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det gikk bra! Jeg gjorde det samme på min pedagogikk eksamen. Det fine med pedagogikk er jo at du kan bruke praksiserfaringer og alt du lærer i alle de andre fagene også :) Var det skriftlig kanskje? Men nå er du i alle fall ferdig! Gratulerer med overstått eksamen :)

   Slett
  2. Jeg føler det gikk greit, får vite det i begynnelsen av januar. Ja, det var mye jeg kunne trekke inn fra praksis og andre fag - heldigvis, og heldigvis var det skriftlig. Det føler jeg meg mer komfortabelt med enn muntlig. Takk! Det er godt å ha det overstått :)

   Slett
  3. Åå så spennende! Det gikk sikkert bedre enn du tror :) Håper du klarer å kose deg i julen og ikke uroer deg for resultatet. Er helt enig med deg angående skriftlig eksamen. Hvis man gjør en dårlig jobb på skriftlig slipper man i alle fall å se sensor inn i øynene mens man gjør den dårlige jobben, sånn som med muntlig ;) hehe

   Slett
  4. Jeg skal ikke bekymre meg for resultatet mer enn at jeg er spent, det får bli som det blir! Og så håper jeg å slippe noen muntlige eksamener i denne utdannelsen - eller er det så ille som jeg forestiller meg? Min datter strever i dag med å forberede seg til muntlig prøveeksamen i matte og jeg må si det virker veldig ut-av-komforsonen for meg...

   Slett
  5. Det er egentlig ikke så ille med muntlig, man bare gruer seg mer til det enn skriftlig (som oftest). Du får ofte større sjanse til å vise mer av det du kan på muntlig, så det er mange som alltid gjør det bedre på den typen eksamen :)

   Slett
  6. Sånn sett er det dumt at jeg ikke har noen øvelse med muntlig, det er bra skolene i dag har mye større fokus på det.

   Slett
 11. Måtte notere meg denne:) Likte smakebiten! Håper du fikk både vasket og pakket, her henger jeg enda litt etter med julegavehandelen og vaskingen. Men skal nå få orden på det etterhvert. Kos deg med julestria:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det! Jeg begynner å bli ferdig med det aller meste, men vi har fremdeles to uker igjen :) (heldigvis).

   Slett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig