mandag 24. september 2012

Divergent


Dette tror jeg var årets skuffelse i bokform. Det er ikke det at Divergent er en grusomt dårlig bok, for det er den ikke. Jeg tror bare mine forventninger var alt for høye. Det er egentlig ikke bokens feil, det er mer det at jeg har hørt ting som "Har du ikke lest Divergent enda? Hva er galt med deg? Det er den beste boken noensinne!!" av overraskende mange mennesker over lengre tid. Helt ærlig går du ikke glipp av så mye hvis du ikke leser Divergent, selv om jeg vet at veldig mange jeg kjenner ville likt den veldig godt. For meg var den litt midt på treet. 


Denne boken handler om Beatrice/ Tris som lever i et samfunn der menneskene er delt opp i ulike grupper som lever atskilt fra hverandre. Alle 16 åringer tar en test som bestemmer hvilken gruppering man passer best i, før man velger for resten av livet. Velger man noe annet enn der man har vokst opp, sier man farvel til familie og venner, og må gjennom en ofte vanskelig og farlig innvielseprosess. Da Beatrice tar testen finner hun ut at hun passer like godt inn i tre av disse grupperingene, og at hun dermed er divergent. Dette er veldig farlig, og noe hun må holde hemmelig resten av livet. 


Ikke misforstå min negativitet i begynnelsen, jeg hatet ikke boken. Og det var flere elementer ved historien som jeg likte. Jeg likte mange av karakterene i boken, spesielt Peter. Jeg pleier å like den typen personligheter i bøker, ikke spør meg hvorfor. Divergent er dessuten full av spenning og action, og det finnes sjeldent et kjedelig øyeblikk. Handlingen går også raskt for seg, i mangel på en bedre beskrivelse.
Det var likevel elementer jeg ikke likte, og for mange er de kanskje ikke så viktige, men for meg ødela de mye av lesegleden.
For det første så synes jeg dette er en dårlig dystopia. Ja, det er egentlig ikke lov å si høyt, jeg vet. Jeg synes bare ikke dette er en logisk utvikling av samfunnet slik det er i dag. Dessuten er hele ideen med å dele folket opp i grupper (for å holde fred eller noe) helt idiotisk, og det plaget meg at ingen av karakterene i boken så ut til å synes dette var idiotisk. Jeg ventet på en god forklaring som aldri kom, noe som irriterte meg veldig. Jeg kommer til å lese den andre boken, så får vi se om jeg får mine svar. Det skal være sagt at jeg har snakket med andre som likte boken, som ikke synes dette var noe problem, så det spørs vel helt hvor irritert du blir av slike "småting".
En ting til, er jeg den eneste i hele verden som ikke likte Four? Bare kaster det ut der.

Terningkast: 4

SHARE:

2 kommentarer

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig