søndag 26. januar 2014

Smakebit på søndag: Forrådt av Amalie Skram

Da var det søndag og tid for En smakebit på søndag igjen. Dette er en ukentlig ufordring fra Mari og bloggen Flukten fra virkeligheten der man skriver litt fra en bok man leser, uten å røpe for mye. Hvis du besøker bloggen til Mari kan du oppdage nye bøker og kanskje noen nye blogger også.

I går begynte jeg på Forrådt av Amalie Skram. Dette er en bok jeg i utgangspunktet var litt skeptisk til, mye fordi jeg må lese den i forbindelse med et fag jeg tar. Jeg vet ikke hvorfor, men når noen tvinger meg til å lese en bok blir jeg ikke like interessert som hvis jeg fant den selv. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg har i alle fall litt problemer med å kose meg med bøker jeg i utgangspunktet er negativt innstilt til.

Men det er noe med denne boken altså! Plutselig satt jeg oppe sent på kveld i går og klarte nesten ikke legge fra meg boken (Jeg fikk ikke sove uansett fordi begge naboene hadde høylytte fester men likevel..)


Smakebiten er hentet fra side 14, og er en samtale mellom Ory, som skal giftes vekk, og moren.

"Vær du bare føielig og snild, Ory, så går all ting godt. Det er slett ikke farlig, må du tro."
"Du sa det selv: besudle," gråt Ory. "Du vilde ikke besudle min fantasi, sa du. Å mamma, mamma, at du, som er min egen mor, kunde være sånn mot mig."
"Jeg vil bare ditt vel, min kjæreste datter. Ene og alene ditt vel. Og derfor er det min plikt å si dig, at fra nu av har din mann ubetinget rett og makt over dig. Du må være føielig og lydig som et lam, ellers blir han dårlig tjent med sin søte lille kone. Og ellers setter du dig op imot Guds forordning, hvad som er det verste av alt."

Jeg ønsker dere alle en fin søndag!

SHARE:

9 kommentarer

 1. Ibland kan böcker helt oväntat gripa tag i en. Ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
 2. Jeg er også sånn som ikke liker å lese bøker jeg må :-) Håper den viser seg å være bra likevel! Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Läsa under tvång är inte skoj, men ibland så kan man hitta små guldkorn även då :)

  SvarSlett
 4. Jeg er glad for at ingen tvang meg til å lese Amalie Skram i ungdommen, for nå koser jeg meg med bøkene hennes. Har samme følelse som deg, jeg "brant" meg på Gunnar Staalesen på ungdomsskolen, og jeg var godt voksen før jeg leste en ny bok av ham. Hva er det norsklærerne gjør med oss? Takk for fin smakebit fra en bok jeg ikke har lest ennå.

  SvarSlett
 5. Jeg har det også sånn, mindre lyst til det jeg må, og mer lyst til det jeg bare har lyst til.. Ellers likte jeg Amalie Skram veldig godt den gang jeg leste bøkene hennes.. og Forrådt er en av de gode, absolutt. Bra at du ble litt oppslukt på tross av..Kos deg !

  SvarSlett
 6. Amalie Skram burde jeg absolutt lese litt mer av, tusen takk for smakebiten :-)

  SvarSlett
 7. Det där med att läsa när man måste är inte alls lika kul. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Ja, det er ikke særlig motiverende å lese når man blir tvunget til det, men Amalie Skram har noe spesielt med det hun tok opp i bøkene sine og måten hun skrev på :)

  SvarSlett
 9. Har det på samme måte når det kommer til "denne boken må du lese", man mister med en gang litt lysten til å lese den. Jeg vil lese ting fordi jeg velger det selv.
  Denne høres interessant ut, har bare lest Karens Jul (uendelig mange ganger, takket være skolen) og læreren jeg hadde i fjord oppfordret oss alltid til å lese mer fra henne.

  SvarSlett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig