torsdag 22. november 2012

Skrivetips (til nanowrimo)

Desember nærmer seg med stormskritt, og de av oss som holder på med nanowrimo begynner å kjenne panikken komme snikende. Jeg gjør i hvert fall det og håper at jeg ikke er alene! Hvis du trenger tips til hvordan du kan komme i mål med førsteutkastet ditt, så vil denne listen forhåpentligvis være til hjelp.  Har du noen egne tips så del de gjerne!

 1. Lag tankekart! Hvis du sitter fast og stresser livet av deg så ikke fortvil! Ta deg litt tid og tegn opp et tankekart over handlingen, karakterer eller annet som skjer. På den måten får du litt orden i tankene dine og forhåpentligvis ny motivasjon.
 2. Ikke slett noe! Dette er så viktig! Når målet er å skrive 50 000 ord på en måned så sier det seg selv at det ikke er lurt å slette noe. Men er det lett å la være? Nei, absolutt ikke. Spesielt ikke hvis du er som meg og ikke klarer å bli skikkelig fornøyd før det er perfekt. Husk at dette er et førsteutkast, og det meste kommer til å være dårlig uansett. Prøv å ha det gøy og for all del, ikke les det du allerede har skrevet. Da kan fristelsen for å slette det bli for stor.
 3. Prøv deg frem. Du kan skrive en scene flere ganger på forskjellige måter. Ikke slett noen av forslagene. På den måten får du flere ord og flere valgmuligheter. Og kanskje du kan bruke noe av det et annet sted i boken din?
 4. Juks med tid og rom. Du trenger ikke skrive boken din fra A til Å. Hvis du mangler motivasjon til å skrive og er fanget på et kjedelig stadium, så hopp videre til noe du synes er gøy å skrive om.
 5. Finn ut når du har tid til å skrive og skriv mye da! Jeg skriver kanskje annenhver dag, og skriver rundt 5000 ord når jeg først setter meg ned og skriver. Det skal være sagt at jeg bruker mye av selvstudietiden til eksamen på å skrive, så sjansene er store for at du har en mer hektisk timeplan enn meg. Prøv å finn tid til å skrive litt hver dag, eller skriv mye når du først skriver. 
 6. Bli inspirert. Vet du hva som inspirerer deg til å skrive? Tenk litt på det og oppsøk deretter disse situasjonene, personene, plassene osv. Jeg blir aller mest inspirert på bussen, så jeg har tatt mye buss i November. 
 7. Sett av tid til å skrive. De fleste av oss har en million ting de skulle ha gjort, men hvis du er seriøs  med tanke på boken din må du prioritere skrivingen din over annet som du kanskje har mer lyst til der og da. 
 8. Ha det gøy. Gjør skrivingen gøy. Du kan sette inn bilder for å gjøre teksten mer fargerik. Sett på stemningmusikk. Tegn karakterene dine. Skriv opp stikkord i en fin skrivebok. Lag et pent tankekart eller hva du vil. Vær kreativ. Gled deg til å skrive. Hvis du vil skrive en bok er sjansen stor for at du liker det uansett, men noen ganger trenger vi det ekstra dyttet i riktig retning. 
Tumblr_mbzy5xluvz1qfndl6o1_500_large

  Jeg håper noe av dette var til hjelp! Ha en fortsatt fin dag!
SHARE:

2 kommentarer

 1. Takk for gode tips! :-D Selv ligger jeg ganske langt bak, har vel ca 30 000 ord igjen å skrive som jeg må skrive på 6 dager... Blir bra det :-D
  Tror jeg tar en WriMo i desember også, da kan ingen eksamen plage meg!

  Masse lykke til videre med din egen tekst :-)

  - Christine

  SvarSlett
 2. Tusen takk for det! :) Jeg ligger også bak! Har 18 000 ord igjen og en eksamen som nærmer seg :P Men jeg tenker også å fortsette i Desember! Det viktigste er at det blir ferdig! Lykke til med teksten din! Håper du blir fornøyd når det hele er over :)

  SvarSlett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig