fredag 2. november 2012

Bokprat 2! HypeJeg er interessert i å høre andres mening om hype. Er det mer sannsynlig at du leser en bok hvis du hører mye om den, eller er du en sånn som holder deg unna skikkelig populære bøker? 
Personlig så får jeg mindre lyst til å lese en bok som får litt for mye oppmerksomhet. Det er akkurat som om jeg får nok av den før jeg har lest den!
Hvis du sitter her og ikke aner hva jeg snakker om så kan du tenke deg alt oppstyret rundt fifty shades. Det er dette jeg snakker om, når en bok blir så populær at du hører om den over alt; på Internett,  i aviser, på tv, på plakater. Ja, over alt. Du kan ikke besøke besteforeldrene dine uten at de har boken på spisebordet. Blir du lei, eller blir du nysgjerrig og får lyst til å lese boken?

Grunnen til at jeg mister interessen er kort og enkelt at jeg er redd for å være den eneste som ikke liker boken. Hvis en bok har fått mye hype, og jeg hører nesten bare bra ting om boken, så vil mine forventninger være skyhøye. Og da er det sannsynlig at jeg blir veldig skuffet over boken. Samtidig har jeg alltid i bakhodet at alle andre liker boken, så jeg prøve å like den jeg også. Ellers blir jo jeg den merkelige ensomme personen som ikke har skjønt det. Hva det nå er jeg burde skjønt. Det hele blir bare en grusom leseopplevelse, selv om jeg er fullt klar over at det er min egen feil som tenker sånn.
Daughter of Smoke and Bone (Daughter of Smoke and Bone, #1)


Daughter of Smoke & Bone er et godt eksempel på en slik bok! Dette er den første boken jeg leste i 2012, og det var ikke en hyggelig opplevelse. Jeg klarte ikke å se hvorfor alle synes den var så fantastisk! For uansett hvor jeg var, så hørte jeg at alle snakket så positivt om den, og jeg var den eneste jeg visste om som ikke var imponert!

Et annet eksempel er Divergent, men den skal jeg lese på nytt snart, når forhåpningene mine har sunket. 
Poenget er i hvert fall at jeg er redd for å oppleve en slik skam igjen. Derfor blir jeg alltid skeptisk. Men greier jeg å holde meg unna likevel? Nei! Jeg har en eller annen syk trang for å ikke bli holdt utenfor. Jeg har ikke lyst til å at alle andre skal lese og elske en populær bok også sitter jeg utenfor og må leke med meg selv. Det hele er veldig innviklet, og jeg bruker sikkert for mye tid på å tenke over det hele. 

Har du noen tanker om hype? Påvirker det hvilke bøker du leser? Blir du mer interessert i en bok du hører mye om, eller får du den opp i vrangstrupen? Jeg er interessert i å høre om noen deler mine syke meninger!

Jeg håper alle har en strålende fredag!
SHARE:

13 kommentarer

 1. Det er veldig stor sannsynlighet for at jo større hypen er desto mindre sannsynlig er det at jeg leser boka. I denne kategorien havnet Fifty veldig kjapt, og der lå f.eks. både Knausgård og Harry Potter (jada, men har sett filmene og likt dem..) fra før. Jeg har som deg hype-allergi! Unntaket er dersom bokbloggere jeg leser og liker rotter seg sammen og bejubler ei bok, ja da er jeg ikke sein om å skaffe meg boka. Finner jeg hypen i media, hos bokhandlere og hos venner og bekjente som leser kun "det hippe og kule" - ja da styrer jeg fort unna. Hype påvirker definitivt bokvalget mitt !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at jeg ikke er den eneste! Jeg er helt enig med deg i det at hvis bokbloggere jeg liker og leser begynner å elske en bok så må jeg nesten lese den jeg også :) Det er nok fordi jeg stoler på deres mening. Mer enn det jeg gjør med media og tilfeldige boklesere! Jeg merker også at jeg stoler på de som jobber på bokhandlere når de anbefaler noe! Takk for fin kommentar :)

   Slett
 2. Eg har det også sånn som deg med veldig populære bøker. Kommer aldri til å lese Dødslekene eller Lisbet Salander bøkene for de får så mye oppmerksomhet og er liksom over alt... Da mister eg litt lysten og holder meg heller til mindre kjente bøker

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke lest Stieg Larsson triologien! Fikk så lite lyst når det herjet på sitt verste, men tenkte å prøve meg igjen om en stund :) Har du noen mindre kjente bøker å anbefale?

   Slett
 3. Jeg er veldig enkel: Er jeg nysgjerrig nok så leser jeg boken. Hvor mye eller hva slags oppmerksomhet boken har fått har ikke egentlig noe å si for meg. Derfor ender jeg opp med å lese det meste.
  Jeg finner også på å lese bøker jeg har hørt er dårlige, bare fordi jeg er så nysgjerrig. Så lenge det ikke virker kjedelig. Fortellingen må pirre nysgjerrigheten min på en måte, eller så har jeg ikke ork til å lese den ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres egentlig veldig greit ut :) Skulle ønske jeg ikke ble så påvirket av det, for det ødelegger sikkert for mange bøker jeg burde ha lest. Et spørsmål til de bøkene du har hørt er dårlige, men som du leser likevel: Er de ofte så dårlige som du trodde eller har du blitt skikkelig positivt overrasket over noen av dem? I så fall hvilke? :)

   Slett
  2. Oftest så ender jeg opp med å være enig i det som er sagt. Jeg blir ofte sittende å nikke for meg selv når jeg kommer til de delene som er kritisert.

   Nå kommer jeg ikke på noen bok som jeg har lest en profesjonell anmeldelse av, og så vært uenig i den, men jeg kommer på en anmeldelse jeg leste av en bokblogger. Jeg husker ikke hvilken blogg det var da jeg var så uenig at jeg i ren protest ikke ville lese noe mer av den bloggen etterpå. He,he. Jeg ble nok litt vel engasjert i det tilfellet, men slik kan det gå noen ganger.

   Boken som ble vurdert var The Mortal Instruments: City of Bones. På den bloggen ble den slakta. det ble sagt at forfatteren skrev skikkelig dårlig (altfor middelmådig med dårlig ordforråd) og at historien i seg selv var dårlig (dårlig sammensatt historie, lest det før).

   Jeg leste boken og jeg elsket den. Nå er jeg en skikkelig sucker for YA-fantasy, og denne faller jo rett inn i den kategorien. Det er egentlig litt sant at det meste har en vært borti før, det finnes masse bøker om monstre og stakkars ungdommer som blir dratt inn i den paranormale verden. So what mener nå jeg. Jeg synes hun som anmeldte den var altfor kravstor og burde holde seg langt unna slike bøker. Om en ikke tåler å lese forskjellige bøker med felles elementer bør en ikke lese bøker, i alle fall ikke skrive bokblogg. En annen ting jeg var helt uenig i var måten hun kritiserte språket. Selvsagt er det ikke språk beregnet på voksne, enkan ikke forvente Shakespeare, det er bøker beregnet på ungdommer og språket skal være tilpasset målgruppen.

   (Som jeg sa: Litt vel engasjert. He,he).

   Slett
  3. Haha jeg elsker engasjementet ditt! ;) Du aner ikke hvor mange ganger jeg har kranglet med folk som er uenige om bøker jeg liker/ikke liker. Men så lenge alle holder seg saklige (litt i alle fall) går det som regel bra :)

   Akkurat City of Bones synes jeg er et litt vanskelig tilfelle, fordi jeg skjønner veldig godt hvorfor mange elsker den, samtidig som jeg ser hva andre ikke liker ved den. Jeg leste den for noen måneder siden og likte den veldig godt (i alle fall godt nok til at jeg kjøpte hele serien som var ute, i tillegg til the infernal devices mangaen).

   Men mitt problem med den boken er hvorvidt forfatteren faktisk har skrevet den selv (Det er så mange plagiat rykter at jeg blir helt fortvilet). Jeg blir så påvirket av ting jeg hører om forfattere, selv om jeg vet at jeg burde skille mellom verket og forfatter. Men at den er dårlig skrevet og har en dårlig historie er jeg ikke enig i (selv om jeg ikke er noen litteraturekspert haha) Jeg synes spesielt dialogene var fantastisk og morsomt skrevet (noe ikke alle får til).

   Slett
  4. Selv om jeg likte City of Bones veldig godt kan jeg også se hvorfor andre ikke liker den. Noe jeg likte best ved boken var nettopp dialogene, så helt enig der =)

   Det er lett å bli påvirket av snakk rundt boken og/eller forfatteren. Jeg har ikke fått med meg plagiatryktene rundt Cassandra Clare. Noe jeg er glad for. Jeg får ikke med med noe særlig av slikt. Det er vel fordi jeg ikke har tv-kanaler, leser lite aviser og fordi jeg stort sett bare leser på baksiden av boken og leser den uten for mye annen påvirkning.

   Slett
  5. Så greit :) Jeg får vanligvis ikke med meg så mye heller, men dette ble trykket litt ned i halsen min av en venninne som var veldig engasjert. Men det beste er om man ikke vet så mye om forfatteren så boken står alene (synes jeg, blir nemlig så distrahert). Fortsatte du på serien forresten? Jeg holder på med den tredje boken nå og liker det godt hittil ;)

   Slett
  6. Blir lett distrahert jeg også, så helt enig der ;)

   Jeg har bare lest første boken faktisk. Jeg hadde kjempe lyst til å fortsette, men fant ut at det ikke var så mye vits siden siste boken ikke kommer ut før i mai. Jeg glemmer lett vesentlige detaljer hvis det går lang tid mellom bøker i serier, jeg leser mye annet i mellom, derfor venter jeg. Når siste bok kommer ut skal jeg lese den første boken om igjen før jeg begynner på resten så jeg får alt samlet.

   Bra du liker den så langt =) Tror nok jeg også kommer til å like fortsettelsen. Jeg gleder meg.

   Slett
  7. Det høres veldig lurt ut! Har samme problem selv, men jeg klarer ikke vente ;)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig