onsdag 7. november 2012

Hvordan skape gode karakterer

Vi er har nå rundet første uken i NaNoWriMo, og skrivingen er i full gang. Jeg tenkte å bruke November til å dele mine skrivetips med dere, så kommer de forhåpentligvis til nytte for noen!

I dag vil jeg ta for meg noe av det viktigste når man skriver bøker, nemlig karakterene.
Jeg har laget en liten liste med noen av mine beste tips på dette området. Hvis du har noen flere tips så legg de gjerne igjen i kommentarfeltet.

 • Bli kjent med karakterene dine! Dette er noe av det viktigste du kan bruke tiden din på når du skriver bøker. Hvordan skal du kunne skrive om personer du ikke kjenner? Og det holder ikke å bare være på nikk med karakterene dine, nei du må kjenne de ut og inn. Dette gjelder spesielt hovedpersonen din. Hvordan er de som person? Hva liker de å gjøre på fritiden? Hvilken bakgrunn har de? Hvis du synes dette er vanskelig så kan du bruke dette som hjelp. En annen ting jeg pleier å gjøre er å finne en drøss med "50 tilfeldige spørsmål" og "Bli kjent med meg" spørsmål på nett og svare på disse som karakterene mine. 

Tumblr_md3lv7qt5e1rarepio1_500_large


 • Ingen liker perfekte mennesker. Hvis du vil lage karakterer som andre vil like, så er et godt råd å ikke gjøre de for perfekte. Det er sikkert delte meninger rundt dette, men jeg synes i hvert fall ikke det er gøy å lese om smarte, pene, rike, hyggelige mennesker som støtter på små problemer (som aldri er selvforskyldt) og som løser disse til slutt. Jeg bryr meg ikke! Se for deg en historie om en gutt som får alle jenter han vil ha, og nå liker han en jente som ikke liker han, men hun blir selvfølgelig forelsket i han til slutt. I tillegg er han rik, kjempe pen, morsom, hyggelig og alle liker han. De som ikke liker han og prøver å skape problemer gjør det bare for å være kjipe. Dette er ikke spesielt interessant å lese om spør du meg, fordi det er ingenting som står på spill for denne fyren. Får han ikke jenta så trekker han på skuldrene og finner han seg en annen, rett og slett. Lag problemer for karakterene dine. Helst så store som over hodet mulig! I tillegg bør du gi dem noen formildende sider, noen feil og mangler. Det jeg har sett mange forfattere gjør er å skape et dødsfall i familien, eller flytte hovedpersonen til en annen skole der h*n er ensom. Så kan man diskutere om dette gjør en person likendes eller ikke.
 • Lag en inspirasjons mappe på datamaskinen din med bilder og sitater som minner deg om karakterene dine. Du kan også klippe ut bilder fra blader eller printe ut fra Internett og lime inn i en skrivebok hvis du foretrekker det. Hvis du mister inspirasjon kan du bla gjennom denne. Du kan også lage en egen spilleliste for karakterene dine. 

Tumblr_m2x5fmayrm1r8yt28o1_500_large_200872486_large
 • Hvordan ville karakterene dine reagert i en begravelse, hvis de ble dumpet, hvis noen stjal fra de osv. Finn på ulike situasjoner og skriv hva hver enkelt av karakterene ville gjort i denne situasjonen, selv om det ikke har noen sammenheng med boken du skriver.
 • Hvorfor er et viktig spørsmål. Hvorfor oppfører noen seg slik de gjør? Det er svært mange grunner til dette, og disse grunnene kan du bruke til å skape en mer sammensatt person. La oss ta et eksempel: Historien din handler om en gutt som heter Josef som blir mobbet på skolen. Han som mobber Josef er en stor, skummel gutt som heter Børre. Hvorfor mobber Børre Josef? Dette er spørsmålet du bør ta for deg. Bruk litt tid på å bli kjent med Børre og hva han tenker og føler. For å illustrere kan jeg lage Børre her på tampen: Børre hater å gå på skolen. Han sliter i alle de teoretiske fagene på skolen. Dette får Børre til å føle seg dum, og han sliter med selvtilliten. Hjemme får han ikke den oppmerksomheten eller omsorgen som han trenger, og han går rundt med et enormt sinne inne i seg hele tiden. Det er ikke det at Børre har lyst til å være slem, men når han ser den skoleflinke Josef klarer han ikke å styre aggresjonen sin, og lar det gå ut over han. Dette får han til å føle seg bedre der og da, men får dårlig samvittighet etterpå. Det tok ikke lang tid å gi Børre en liten historie, og jeg vedder på at du kan finne på en mye bedre grunn til at Børre mobber Josef enn dette. Det er bare til å sette seg ned og la tankene fly litt. Gi dem så mye unødvendig kjøtt på bena som du bare klarer!
 • Som Anita kommenterte på mitt forrige innlegg så trenger du ikke skape karakterer som leserne liker. Hvis du lager de grusomme nok kan selve drivkraften til leserne av boken være å se det gå dårlig med hovedpersonen. På den måten blir hovedpersonen din antagonisten i historien og leserne blir underholdt.
Det var mine tips for denne gang, håper det var til hjelp. Hvis du har flere tips så del de gjerne! 


SHARE:

4 kommentarer

 1. Dette var gode tips! Har dessverre ingen å dele selv.. sliter litt med karakterer nemlig

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! :) Ja, det er ikke så lett. Tror mange sliter litt med det (inkludert publiserte forfattere)Ha en fin dag!

   Slett
 2. Kjempe bra tips:) takker og bukker for de!:) Har ikke noe særlige tips selv ettersom jeg sliter litt med det selv, å lage gode karakterer:)

  SV;Takk Amanda:) Ble en del bøker iløpet av oktober måned:) Anbefaler Miss Peregrine og øyas hemmelighet:D
  Ønsker deg en god lesemåned:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Håper de er til hjelp :)

   Den boken har jeg kjempe lyst til å lese! Har plukket den opp flere ganger både i bokhandel og på nett, men så har jeg aldri kjøpt den av en eller annen grunn. Men jeg skal lese den! Før eller senere :)
   Takk det samme :) Ha en fin dag!

   Slett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig