onsdag 28. november 2012

Bokprat 3! Ting som irriterer meg

Fengende tittel, ikke sant? Jeg er veldig glad i å lese bøker, men som alle andre er det en del ting som veldig lett irriterer meg. Dette er egentlig rart, for jeg er vanligvis en veldig glad person som det skal mye til for å gjøre sint eller irritert. Jeg vet ikke hvorfor men når det kommer til bøker så skal det veldig lite til for å ødelegge mitt gode humør. Jeg har laget en liste. Fordi jeg liker lister.


 • Trekanter. Jeg er ikke glad i matematikk, og jeg er enda mindre glad i trekanter i bøker. Jeg snakker om trekantdrama. Kjærlighets flid med tre personer. Du skjønner tegningen. Jeg kunne egentlig ha skrevet et helt innlegg om dette temaet alene for det gjør meg så irritert. Er det bare meg eller skal alle bøker for unge voksne inneholde et eller annet trekantdrama? Det er ikke nødvendig! Det verste er når alle vet hvem som ender opp med hvem, så det blir mer som et par med en stakkars person på siden. Jeg har en rekke eksempler på bøker hvor dette har blitt håndtert dårlig, men jeg tror jeg vil skrive et eget innlegg om det. Beklager dette antiklimatiske punktet.
8vz50t9zeu7e9ei1ui088cp3g_large
 •  Insta love. Er det ikke romantisk når to personer ser hverandre og blir forelsket med det samme? De vet ingenting om hverandre, har ingenting til felles, ingen kjemi men likevel så elsker de hverandre! Og denne forelskelsen er bare basert på at de synes den andre er tiltrekkende. Romantisk, ikke sant? Jeg synes ikke det er spesielt romantisk, eller kjekt å lese om.
 • Foreldre som ikke er til stedet. Av en eller annen grunn irriterer det meg grenseløst når foreldrene ikke er til stedet i livet til karakterene. Helt ærlig føler jeg det er latskap fra forfatterens side. Selvfølgelig er det mer lettvint for deg som skriver hvis foreldrene ikke er der til å ødelegge for kjærligheten mellom den uskyldige datteren og farlige vampyren/varulven/feen/seriemorderen osv. Men det hele blir veldig lite troverdig for meg. 
Tumblr_me7kkjm5fi1rzwxgto1_500_large
 • Døde foreldre. Denne høres kanskje stygg ut, men la meg forklare. Noen ganger har forfatterne laget seg en helt ulikelig hovedperson som ingen egentlig liker. Hva er det eneste trekket som gjør at du føler sympati med denne personen? Jo foreldrene er døde. Ai ai. Det føles så falskt for meg. Spesielt hvis de ikke går gjennom sorgen til denne personen på en skikkelig måte. Jeg innser at jeg sikkert er alene om denne. 
 • Perfekte personer. Jeg liker ikke å lese om perfekte mennesker. Ganske enkelt fordi jeg ikke kan sette meg inn i deres situasjon eller få sympati med dem. Nei, gi meg en person med feil og mangler så det holder! Det er jo mye mer interessant å lese om enn et perfekt menneske uten feil!
 • Når ingenting skjer. Jeg kunne kalt dette punktet for mangel på plot. Har du opplevd å lese en bok og på slutten av boken har du tenkt at "hmm det var egentlig ingenting som skjedde her.." Det har jeg, og det er ikke spesielt gøy.
 • Skrivefeil. Gjentakelse. Dårlige metaforer. Ja, slike ting. Dette plager sikkert de fleste. 
 • Når karakterene bare blir "typer". Jeg liker å lese om komplekse personligheter som virker levende. Jeg er ikke interessert i karakter som virker som en type. Det vil si at de bare har et par personlighetstrekk, og det virker mest som skallet av en person enn en virkelig person. 
Har du noe som irriterer deg når det kommer til bøker eller er jeg alene om dette? Vær så snill å ikke si at jeg er alene. 
Ha en strålende kveld alle!
SHARE:

14 kommentarer

 1. Som om jeg skulle skrevet det selv! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at det ikke bare er meg! :)

   Slett
 2. Mange flotte poenger her Amanda. Eg kjenner igjen irritasjon på noe av det du vil ha frem. Spesielt når det kommer til endeløse detaljerte beskrivinger og fortellinger som ikkje fører noe sted og totalt mangler hollywood-øyeblikk ;-).
  Eg liker forfattere som klarer å fremstille karakterene sine tydelig altså. (Det er en grunn til at alle dvder leveres med "behind the scenes- der skuespillerene må beskrive karakterene sine")

  Keep up the good work! (Selv om du ikkje anmelder bøker i min sjanger)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Glenn :)
   Det du nevner her er også ting jeg kunne tatt med! Noen ganger føler jeg at forfattere skriver ord og beskrivelser bare for å gjøre boken lenger og egentlig av få andre grunner!
   Hva er din sjanger? :)

   Slett
 3. Jeg liker at du liker lister. Det gjør jeg og.

  "Skrivefeil. Gjentakelse. Dårlige metaforer" Signerer den.

  Veldig ofte finner jeg feil i bøker som kommer av at forfatteren ikke er til stede når han/hun har skrevet. Jeg snakker om når forfatteren motsier seg selv, sier "karakteren brydde seg ikke om denne bagatellen" forså å bevise om og om igjen at karakteren mer enn brydde seg. Eller når forfattere skriver (som jeg leste nå nylig) at bøkene Peter Pan og Den hemmelige hagen er bøker som er lengst glemt. Hallo? Dette er ikke besøk som på noen måte er glemt. De er blitt klassikere og leses og selges den dag i dag. Død over middelmådig litteratur!!!! (Dette brenner jeg for)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor leste du det? Jeg er helt i sjokk! Hva slags menneske kan si skrive noe sånt? De er jo klassikere! Jeg blir helt paff!

   Ellers er jeg veldig enig med deg! Det irriterer meg også grenseløst, og det virker som om forfatteren egentlig ikke helt har bestemt seg for hvordan han/hun vil skrive.. Det hele virker veldig lite gjennomtenkt rett og slett.

   Tusen takk for lang og engasjerende kommentar! :) Satt her og nikket meg gjennom det! (Utenom det med Peter Pan.. Jeg bare.. ååå blir så sint)

   Slett
  2. Bare hyggelig. Det var vanskelig å la være å kommentere, du engasjerte meg rett og slett ;-) Den feilen jeg nevnte leste jeg i 'Miss Peregrine og øyas hemmelighet', en ungdomssbok som har kommet ut i år og som mange leser. Dessverre leste jeg den jeg også.

   Slett
  3. Så godt å høre ;)
   Jeg har nesten bare hørt positive ting om den boken, men har ikke lest den selv enda. Har du skrevet om den? Kunne tenke meg å lese hva du synes siden det ikke virker som om du likte den noe særlig ;) Ja til forskjellige meninger!

   Slett
  4. Jeg skal sette meg ned og skrive om boka over helga. Vet ikke hvor utdypende jeg vil være, skrev ikke notater underveis som jeg vanligvis bruker. Angrer nå! Jeg skal likevel prøve å beskrive så godt jeg kan hva som ble feil for meg. :-)

   Slett
  5. Å nei så dumt da :\ Jeg er helt avhengig av notater selv! Husker jo ingenting!
   Gleder meg i hvert fall veldig til å lese :)

   Slett
 4. Lister er gode ting:-) Jeg er enig med deg i de fleste av disse punktene og mange forfattere bruker nok disse virkemidlene for å tillegge boken spennings- og uromomenter på en lettvint måte, som for eksempel trekantdrama eller å gi en usympatisk karakter døde foreldre slik at den blir mindre endimensjonal. Det som kanskje irriterer meg mest er de perfekte karakterene og da tenker jeg først og fremst på at de er så vakre og de som ikke er det er smarte, snille og egentlig vakre de også, men de vet det bare ikke selv. Det samme med den overveldende kjærligheten to stykker føler for hverandre uten og egentlig kjenne hverandre som veldig ofte blir lite troverdig. Veldig artig innlegg. Mari på Escape in a Book skrev forresten om savnet av "stygge" mennesker i YA-bøker for en tid tilbake:
  http://escapeinabook.blogspot.no/2012/09/discussion-give-me-more-ugly-people-in.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for ditt innspill Silje :)
   "..og de som ikke er det er smarte, snille og egentlig vakre de også, men de vet det bare ikke selv." JAA! Jeg er så enig! Hvordan kunne jeg glemme dette? Dette er kanskje det mest irriterende i hele verden! Spesielt når alle rundt dem forteller dem at de er vakre og de bare snur seg rundt og mumler nei.. Ååh irritasjon! Haha

   Mari er herlig :) Jeg skal lese innlegget nå! Takk for tips! ;)

   Slett
 5. Kjempeartig med denne type bokprat! Jeg må innrømme at jeg er svak for "syte-innlegg" (misforstå meg rett), og koser meg når jeg kan nikke gjenkjennende til det som skrives. Det som raskt får meg til å lukke en bok er dersom hovedpersonene ikke er overbevisende nok for meg. De må være "ekte"! Jeg synes punktene dine også kan overføres til film-verdenen. Eller er vi mindre kritiske når det kommer til film?

  Kjempefin blog du har, forresten! Jeg gleder meg til å lese mer av det du skriver!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk så hyggelig å høre! :)

   Jeg har ikke tenkt på det før, men de kan egentlig også overføres til film! Jeg vet ikke med alle andre, men jeg er mye mindre kritisk til film! Sikkert fordi jeg bruker mindre tid på en film enn på en lang bok. Hvis jeg ser en dårlig film rister jeg bare på hodet og gjør noe annet, mens en dårlig bok kan plage meg lenge! haha

   Jeg er forresten helt enig når det kommer til hovedpersonen! Han eller hun MÅ være ekte! Ellers blir hele boken et ork for min del i hvert fall!

   Slett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig