søndag 21. oktober 2012

Bokprat 1! Hvordan vi velger bøker


Hvis du er som meg, så har du også en lang mental liste over bøker du har lyst til å lese. Problemet er bare at du ikke har nok tid til å lese alle sammen. Bøker er som det meste annet her i livet, du må velge hva du vil bruke tiden din på. 
Vi må derfor prioritere. Vi må velge ut hvilke bøker vi har lyst til å bli bedre kjent med, og hvilke vi bare skynder oss forbi så fort vi kan. Jeg synes det er veldig interessant hvordan vi velger hvilke bøker vi har lyst til å lese. Noen har kanskje en favoritt forfatter og leser alle bøkene denne forfatteren skriver. Noen elsker enkelte tema, og leser bøker som omhandler disse temaene. Noen går inn i en bokhandel og bare ser seg rundt, og kommer ut med en bok de aldri hadde hørt om før, mens andre bruker lang tid på å undersøke om diverse bøker før de endelig kjøper en. 

Personlig er det sjelden at jeg går inn i en bokhandel og kommer ut med en bok jeg aldri har hørt om før. Det hender, men det er sjeldent. Jeg bruker mye tid på å undersøke om hvilke bøker jeg synes virker interessante, og leser både positive og negative omtaler før jeg bestemmer meg. Jeg stoler også på venners anbefalinger av bøker, til en viss grad. Dette er litt pinlig, men jeg velger også ofte bøker på grunn fremsidene. Ja, jeg vet det er ille. 

Jeg er interessert i å høre litt om hvordan andre velger bøker. Er du en av de som stoler på venners anbefalinger? Går du inn i en bokhandel og tar med deg en bok som fanger øyet? Leser du mange bokomtaler før du velger bøker? Eller har du en helt annen måte å velge bøker på? Fortell gjerne om det!SHARE:

7 kommentarer

 1. Etter at jeg begynte å blogge om bøker, i 2008, velger jeg nå snart bøker utelukkende ut i fra hva andre bloggere jeg liker har lest og anbefalt. Det hender også at en negativ omtale kan få meg til å lese en bok, for det pirrer også nysgjerrigheten min. For min del har dette resultert i mange flotte leseropplevelser :) Selvsagt er det ikke klaff hver gang, men ganske ofte.

  Jeg leser oftest ungdomsbøker og fantasy, men er åpen for de fleste sjangre(det er bare så lett å holde seg til komfortsonen sin).

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi spennende! Jeg blir også interessert i bøker som har fått negative omtaler! Spesielt hvis de har fått mye negativt og mye positivt for da må jeg jo sjekke hvor jeg ender opp på skalaen ;)

   Ja, det er lett å holde seg til komfortsonen sin, for da vet man nesten litt på forhånd at man kommer til å like bøkene :) Jeg leser også oftest ungdomsbøker, og skrekk da, men prøver å være litt modig og bre meg utover :P

   Slett
 2. Jeg leser vel mest ungdomsbøker og famntay, men også romaner.

  Jeg er av den typen som liker å gå i bokhandelen å ta opp en bok som ser fengende ut og lese på baksiden. Virker boken spennende havner den på leselista. Ellers får jeg også tips om bøker av venner og bekjente. Etter at jeg har begynt å blogge (i år) finner jeg også mye interessant via andre blogger.

  Jeg er nok en som vurderer om boken skal leses mest ut i fra hva som står på baksiden. Som person er jeg veldig nysgjerrig så jeg leser nok boken hvis som står på baksiden fenger meg. Jeg bruker ikke tid på å lese masse anmeldelser først. De anmeldelsene jeg leser er anmeldelser av andre bloggere om bøker som fanger interessen eller bøker som jeg har lest selv.

  På denne måten blir det mange bøker å lese og noen bøker blir liggende lenge. Noen ganger er det veldig vanskelig å velge hva neste bok/bokserie skal bli, det er jo så mye interessant å lese. Nå nylig ble det for vanskelig for meg å bestemme meg. Jeg hadde 16 aktuelle serier å velge mellom og klarte rett og slett ikke bestemme meg. Jeg endte faktisk opp med å trekke lodd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi 16 stykker! Skjønner godt at du ikke helt klarte å bestemme deg. Jeg sliter med å bestemme meg hvis valget står mellom 3-4 :)

   Synes du er veldig flink som ikke leser masse anmeldelser først! (Nå vet jeg ikke om det er bevisst eller ikke menmen). Jeg sliter litt med at andre sine anmeldelser ødelegger for meg, fordi jeg merker at jeg bare "venter" på de feilene andre har poengtert. Prøver å gjøre mer som deg, altså å lese bakpå boken å se om det fenger meg. Det er egentlig veldig deilig å oppdage nye bøker ved en tilfeldighet :)

   Slett
  2. Ja det er vanskelig nok å velge mellom 3-4 stk, så det ble litt vel mye med 16. Ble litt overload.

   Helt enig i at andres bok anmeldelser kan ødelegge, jeg blir også sittende å vente på feilene. Derfor er det litt bevisst at jeg ikke leser noe særlig av dem før jeg leser en bok, jeg kan heller lese anmeldelser etter at jeg selv har lest boken ;)

   Slett
  3. Det var lurt! Jeg har prøvd å slutte å lese så mange anmeldelser men det er vanskelig. Men noe av det kjekkeste jeg vet er å lese anmeldelser etter at jeg har lest boken! Det er så deilig å se når noen er enig med deg, samtidig som jeg alltid begynner å tenke mer over bokens gode og dårlige sider :)

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig