mandag 19. november 2012

Food, Girls, and Other Things I Can`t Have

Det er ikke ofte en bok setter alle følelsene mine i sving. Da mener jeg ikke at "jeg ble litt rørt" eller "flirte litt for meg selv". Nei, da mener jeg at jeg hyl-gren og holdt på å le meg ihjel, noen ganger samtidig. Dette var en av de få bøkene som greide å sette alle mine følelsene i sving. Jeg gren flere ganger, og jeg lo enda mer. Noen ganger var jeg bekymret, andre ganger skrek jeg til boken og ville kaste den i veggen. Alt i alt er jeg fornøyd. Boken jeg snakker om er Food, Girls, and Other Things I Can`t Have av Allen Zadoff. Denne boken var så bra! Jeg tviler på at jeg klarer å få frem hvorfor den var så bra men jeg skal gjøre mitt beste.

Food, Girls, and Other Things I Can't HaveBoken handler om femten år gamle Andrew Zansky. Han har noen problemer, men lever alt i alt et greit liv. I hvert fall hvis du ser bort fra foreldrenes "ikke fullt så fine" skilsmisse, at han blir mobbet på skolen og at han er veldig overvektig. Andrew sliter voldsomt med selvbildet og føler at alle dømmer han for hvordan han ser ut, uten å egentlig bli skikkelig kjent med han. En dag møter han April, og blir hodestups forelsket i henne. Han vil gjøre hva som helst for å imponere henne, og finner ut at hun helt sikkert vil like han hvis han blir populær. Han vet ikke helt hvordan han skal gjøre dette, inntil den dagen den mest populære gutten på skolen redder han fra å bli banket opp. Andrew følger etter gutten ut på fotballbanen og bestemmer seg for å bli med på fotballlaget (amerikansk fotball) for å prøve å fange Aprils oppmerksomhet.

Noe jeg elsket ved denne boken var karakterene. Jeg likte hvor kompleks Andrew var! Han har det vanskelig, og jeg har mye sympati med han. Han prøver så godt han kan å passe inn, men har ikke helt funnet sin plass. Han hater at andre dømmer han for hvordan han ser ut, selv om han konstant gjør det samme mot alle rundt seg. Jeg tror dette kan irritere mange, men jeg likte det. (Jeg liker å lese om litt frekke personer, men aner ikke hvorfor). Jeg likte også hele Andrews dysfunksjonelle familie, og tror mange kan kjenne seg igjen.
April er en annen karakter som er verdt å nevne. Hun er en mye mer kompleks person enn man først tror. Jeg var definitivt ikke hennes største fan, men synes hennes karakter var veldig fin og troverdig.
O var nok min favoritt gjennom hele boken. Han er skolens "helt" og slet med sitt samtidig som han hadde mange morsomme øyeblikk.

Denne boken tar fatt på mange vanskelige og viktige temaer. Hvordan man ikke føler man passer inn, hvor stort fokus utseendet har i dagens samfunn også videre. Jeg elsket at jeg fikk et innblikk i hvor vanskelig livet som overvektig var for Andrew. Han tenkte konstant på hva han ikke kunne gjøre, hvor han ikke passet, hvor han ikke kunne sitte, hvordan gå ned i vekt. Ja, mye jeg aldri har tenkt over en gang. Det var spennende men også veldig trist. Jeg gren som sagt flere ganger, og det skal mye til for at jeg gråter når jeg leser bøker!

Boken er nok beregnet på et lavere alderstrinn, for språket er veldig enkelt og alt skjer veldig fort. Kapitlene er også veldig korte. Jeg synes også hele boken var skrevet på en morsom måte og jeg lo høyt flere ganger. Både av de morsomme tingene som skjedde med Andrew, og skrivestilen. Det er Andrew selv som forteller oss historien sin, og det er helt fantastisk. Jeg tror ikke denne boken hadde fungert like godt hvis den var skrevet på en annen måte.

Likevel savnet jeg noe. Jeg er ikke helt sikker på hva, men jeg satt igjen og var litt ".. Ok?" Kanskje mest på grunn av slutten. Jeg likte ikke slutten, men jeg vil ikke gå mer innpå det så jeg ikke ødelegger for dere som ønsker å lese boken. Det var også en del småting jeg skulle ønske forfatteren hadde gjort litt annerledes. Men alt i alt anbefaler jeg boken videre. Spesielt hvis du liker å lese om temaet, eller trenger en morsom og oppløftende bok, samtidig som den er trist og viktig.

Terningkast: 5


SHARE:

2 kommentarer

  1. Flott anmeldelse! Gleder meg til å lese denne boken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! :) Gleder meg til å høre hva du synes når du er ferdig ;)

      Slett

© Lesenyter. All rights reserved.
Blogger Template Made By pipdig